Verovapaat matkakulujen korvaukset 2025

Verovapaat matkakulujen korvaukset nousevat jonkin verran vuonna 2025. Alla kooste päivärahoista, ateriakorvauksesta ja yleisimmistä ajoneuvoista ja vertailuna vuoden 2024 korvausmäärät.

 

Päivärahat

Työnantaja voi maksaa työmatkan ajalta päivärahaa, jos matkakohde on yli 15 kilometrin päässä asunnosta tai varsinaisesta työpaikasta. Yli 6 tuntia kestävä matka oikeuttaa verovapaaseen osapäivärahaan (= puolipäiväraha) ja yli 10 h matka oikeuttaa verovapaaseen kokopäivärahaan.

 

Päivärahojen määrät vuonna 2025 | 2024

Verovapaa kotimaanpäiväraha    53 euroa | 51 euroa

Verovapaa osapäiväraha                24 euroa  | 24 euroa

 

Huom., ulkomaanmatkoista saa eri korvauksen. Vuoden 2025 verovapaat ulkomaanpäivärahat löytyvät helposti esim. täältä (verohallinnon sivuilta).

 

Ilmaisen ruoan vaikutus päivärahoihin

Jos palkansaaja saa jonakin matkavuorokautena ilmaisen tai matkalipun hintaan sisältyneen ruoan, on kotimaan päivärahan enimmäismäärä puolet yllä mainituista määristä. Ilmaisella ruoalla tarkoitetaan kokopäivärahan osalta kahta ja osapäivärahan osalta yhtä ilmaista ateriaa.



Ateriakorvaus

 

Ateriakorvauksen maksaminen edellyttää, että työmatkasta ei makseta päivärahaa ja että työntekijällä ei ole mahdollisuutta aterioida tavanomaisessa ruokailupaikassaan ruokatauon aikana.

 

Ateriakorvaus                               13,25 euroa | 12,75 euroa

 

Jos työntekijä joutuu ruokailemaan työmatkalla kahdesti, eikä matkapäivästä makseta päivärahaa, on ateriakorvauksen enimmäismäärä 26,50 euroa (25,50 euroa vuonna 2024).

 

 

Kilometrikorvaukset

Jos työntekijä on tehnyt tilapäisen matkan hallitsemallaan kulkuneuvolla, työnantaja voi maksaa matkasta kilometrikorvausta.

Verohallinto määrää mikä on verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärä. Verohallinto ei määrää, että kilometrikorvausta pitää maksaa.

 

“Koiran kuljettaminen voi oikeuttaa korotettuun kilometrikorvaukseen.”

Kilometrikorvausten määrät vuonna 2025 | 2024

Auto                                                59 senttiä | 57 senttiä

Lisämatkustajat                             +4 senttiä | +4 senttiä

Perävaunun kuljetus                  +10 senttiä  | +10 senttiä

Asuntovaunun kuljetus              +15 senttiä  | +15 senttiä

Raskaan kuorman kuljetus      +30 senttiä  | +29 senttiä

Suurikokoisten esineiden

kuljettaminen                               +4 senttiä   | +4 senttiä

Koiran kuljettaminen                  +4 senttiä   | +4 senttiä

Ajo metsätiellä tai muulta

liikenteeltä suljetulla

tienrakennustyömaalla             +13 senttiä | +12 senttiä

“Verovapaat matkakulujen korvaukset voi saada myös muillla kulkuneuvoilla tehdyistä työmatkoista.”



Kilometrikorvaukset muista kuin omalla autolla ajetuista työmatkoista

Helposti unohtuu, että verovapaata matkakulukorvausta voi saada myös muilla kulkuneuvoilla kuljetuista työmatkoista, esim.:

 

Moottorivene (enintään 50 hv)  103 senttiä | 100 senttiä

Moottorivene (yli 50 hv)              149 senttiä | 145 senttiä

Moottorikelkka                             142 senttiä | 138 senttiä

Mönkijä                                        134 senttiä | 130 senttiä

Moottoripyörä                               45 senttiä  | 44 senttiä

 

Verovapaat matkakulujen korvaukset kannattaa hyödyntää

Verovapaat matkakulujen korvaukset, kun niiden ehdot täyttyvät, ovat kaikkein edullisin tapa nostaa varoja yrityksestä. Kokemuksemme mukaan moni yrittäjä ei kuitenkaan hyödynnä tätä mahdollisuutta. Yksi syy voi olla se, että matkakulujen korvauksiin liittyvä byrokratia koetaan usein liian vaivalloiseksi. Verottomien korvausten säännökset saattavat vaikuttaa hankalilta, eikä niihin välttämättä ole aikaa tai halua perehtyä, vaikka periaatteessa verovapaa raha olisikin houkutteleva etu. Matkapäiväkirjan pitäminenkin tuntuu monista työläältä ja yrittäjien kalenteri on usein täynnä kiireellisempiä tehtäviä.

Verovapaat matkakulujen korvaukset kannattaa kuitenkin ehdottomasti hyödyntää, sillä matkoista on jo aiheutunut kustannuksia, joten korvausten hyödyntämättä jättäminen tulee itse asiassa kalliiksi.

Matkakulujen dokumentointi ei välttämättä ole niin vaivalloista kuin yleisesti kuvitellaan. Nykyään on olemassa monia apuvälineitä, jotka tekevät matkojen dokumentoinnin lähes automaattisesti. Lisäksi on hyvä muistaa, että matkakuluja voidaan tosiaan korvata myös muilla kulkuneuvoilla, kuten esimerkiksi veneellä tehdyistä työmatkoista.

Tutustu esimerkiksi tähän artikkeliin koottuihin verovapaiden korvausten määriin ja ynnää sen jälkeen nopeasti, kannattaisiko tähän kuitenkin panostaa hiukan aikaa. On myös syytä muistaa, että verovapaat matkakulujen korvaukset ovat vähennyskelpoisia yrityksen tuloverotuksessa.

 

Verottomien matkakulukorvausten nostaminen

Työnantajan maksamat matkakorvaukset ovat verottomia, jos ne perustuvat joko todellisiin kuluihin tai Verohallinnon vuosittaiseen päätökseen päivärahoista ja kilometrikorvauksista.

Työnantaja voi maksaa matkakulut matkalaskua vastaan. Esimerkiksi lento- ja junaliput sekä majoituskulut, kuten hotellimaksut, voi maksaa kuittien mukaan. Verovapaita kilometrikorvauksia ja päivärahoja voi maksaa, kun niiden ehdot täyttyvät ja Verohallinnon vahvistamat enimmäismäärät eivät ylity.

 

 Tilidea neuvoo ja auttaa matkakulukorvausten kanssa!

Lue lisää matkalaskun laatimisesta ja matkojen dokumentoinnista täältä.

Autamme asiakkaitamme mielellään matkakulujen dokumentoinnin ja tarvittavien tulorekisteri-ilmoitusten kanssa!

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä Sampo Lehtiseen p. 040 356 4913 | sampo@tilidea.fi tai Tanja Lehtiseen p. 050 331 3833 | tanja@tilidea.fi ja tule asiakkaaksemme.

Seuraava
Seuraava

Työnantajamaksut 2025